Antibiotik Hiconcil v nosečnosti

VPRAŠANJE:

Pozdravljeni. Sem v 19. tednu nosečnosti. Moja nosečnost je do 16. tedna trajala popolnoma normalno, brez posebnosti. Po 16. tednu sem dobila močan beli tok, ki je v treh dneh dobil močan smrdeč vonj, pojavile so se tudi v spodnjem delu rahle bolečine. Po pregledu mi ginekolog pove, da imam vneto nožnico. Dobim vaginalne svečke Fluomizin. Po vstavitvi zadnje svečke se je izboljšal le izcedek in vonj, bolečine pa so se povečevale. Bolečine so tako močne, da komaj stojim, čutim močan pritisk navzdol, tudi v ležečem položaju jih čutim. Po vstavitvi zadnje svečke se odločim za ponovni pregled. Naj bi imela vnetje mehurja in da se je vnetje razširilo. Predpiše mi Hikoncil 500 in Spazmeks. Urin ne pokaze vnetja. O plodu ne dobim nobenih odgovorov na moja vprašanja. Seveda antibiotike jemljem, bolečine so še vedno prisotne, vendar ne toliko ker več počivam, ampak me malo skrbi, da moj ginekolog ni postavil prave diagnoze in ali se plod lahko poškoduje zaradi antibiotikov?

ODGOVORJA:

Mišo Rajić

MIŠO RAJIĆ, DR. MED.

Antibiotik Hiconcil je varen za jemanje v nosečnosti (penicilinski preparati so varni v nosečnosti). Če počitek pomaga, bi svetoval bolniški stalež do umiritve težave. Svetoval bi tudi UZ merjenje dolžine materničnega vratu (predvsem zaradi pritiska navzdol). LP Mišo Rajić

Preberite tudi:

Ena misel na “Antibiotik Hiconcil v nosečnosti

 1. Sabina pravi:

  Pozdravljeni
  Pred destimi dnevi sem dobila vnetje mehurja. Predpisali so mi Hiconcil 500 vendar ni prijel. Potem sem dobila se vaginalne tablete Fluomizin proti srbecici.
  Stanje se mi je poslabsalo tako da so mi predpisali nov antibiotik Macrobid 100. Pojavile so se mi tudi bolecine v ledvenem delu vendar krvna slika ne pokaze nic.Sem v 13.tednu nosečnosti in me zelo skrbi toliksna kolicina antibiotikov kot tudi vnetje ki traja ze 10 dni.
  Lepo prosim za vase mnenje/nasvet.

  Hvala

  • mag. Stanko Pušenjak pravi:

   Hiconcil je penicilinsko antibiotik in pogosto uniči naravno vaginalno floro ter da selektivno prednost glivicam, zato se po takšnem zdravljenju neredko pojavijo glivične težave nožnice. Negativna krvna slika zgolj pomeni, da nimate nefritisa (vnetja ledvic) ali sepse, ne more pa pokazati na vnetje spodnjih sečil (mehurja, sečnice), zato iz tega izvida urinske infekcije ne moremo izključiti. V vašem dopisu žal ne znam ločiti med težavami zaradi infekcije sečil in težavami, ki so posledica glivičnega vnetja nožnice. To lahko žal loči le zdravnik pri osebni obravnavi. Tudi pri glivičnem vnetju nožnice namreč ob uriniranju lahko prihaja do pečenja, le da večinoma peče ali boli ne površina spolovila in/ali sečnice, ne pa sam mehur. Vsekakor ne more škoditi, če se ob urinski infekciji prenalivate z vodo (vsaj 3L/dan in če si npr. nabavite pripravek na osnovi D-manoze (Urifar ali FEmi-doc) ter naredite še kuro s tem pripravkom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja