Animacije na temo menstruacije

V enem izmed naših člankov smo pisali o menstrualnih mitih in tabujih. Pogovori na temo menstruacije so še danes pogosto zaviti v tančico stigme in mnoge generacije deklet se zaradi tega počutijo nerodno in jih je sram. Po naključju smo naleteli na spletno stran Ovary actions, kjer je priznana animatorka Headexplodie (njeno pravo ime je Annie Wong) ustvarila serijo animacij na temo menstruacije z namenom premakniti stigmo in spremeniti pogovore o menstruaciji v nekaj pozitivnega. V prispevku predstavljamo njenih 6 animacij. Katera je vam najbolj všečna? Komentirajte spodaj v komentarjih.
  1. Surfing the Crimson Wave
  Animacija z naslovom “Surfing the Crimson Wave” je verjetno najbolj prijazna v seriji. Gre za menstrualno skodelico, ki surfa na rdečem oceanskem valu. Annie je želela narediti animacijo prijetno in prikupno, zato ima skodelica celo obraz in je nasmejana.
  1. Your Monthly Surprise
Predstavitev animacije z naslovom “Your Monthly Surprise” Annie začenja z naslednjim stavkom: Aww, presenečenje z darilom..v hlačah…hvala. Avtorica nadaljuje, da ni nikoli imela povprečnega menstrualnega cikla in da se je menstruacija vedno prikradla in jo ujela nepripravljeno. Kako se je ob tem počutila? Neprijetno presenečena.
  1. Panty painting
Animacija “Panty Painting” prikazuje čopič, ki barva spodnje hlačke v rdečo barvo. Animatorkin navdih je prišel iz ideje, če bi na rdeče madeže iz menstrualnega obdobja gledali kot na ustvarjanje slik in ne kot na uničevanje spodnjic, se ob tem ne bi počutili tako neprijetno.
  1. Ovary Actions
Kaj o animaciji “Ovary Actions” pravi avtorica? Spoznajte mojo prijateljico Myrtle, precej sproščeno maternico. Ponavadi se ne pusti motiti, toda v tistem času v mesecu lahko….eksplodira. Ko imam PMS, postanem izjemno razdražljiva. In včasih me je obnorelo dejstvo, da sem krivila sebe za svoje spremembe razpoloženja. Družba pričakuje od vas, da boste imeli popolni nadzor nad svojimi čustvi, da vas slučajno ne označi za histerično.
  1. Mother Nature’s Gift
Menstruacijo pogosto opisujejo kot “mesečno darilo”. Mnoge od nas pa si pogosto želimo, da bi to darilo prišlo z računom, da bi ga lahko zamenjali za kaj boljšega. A vseeno gre za darilo matere Narave, ki je odgovorna tudi za življenje rastlin in cvetja, ki se tradicionalno upodablja za predstavljanje lepote in ženstvenosti.
  1. On The Blob
Evfemizem “On the blob” naj bi bil precej popularen v Veliki Britaniji. S to animacijo je Annie želela pokazati tampon brez tiste modre barve, ki jo oglaševalci vedno predstavljajo v svojih reklamnih sporočilih. Kaj pravi avtorica v zaključku? Ko sem bila mlajša, sem o menstruaciji razmišljala kot o nečem, česar bi se morala sramovati in skrivati. Danes vem, da je odkrito pogovarjanje o menstruaciji prvi korak k boljši skrbi za naše reproduktivno zdravje. Ekipa Kunapipi se lahko pod to njeno misel samo podpiše!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja