49 mitov in napačnih predstav o kondomih

Miti o kondomih

V današnji dobi informacij je presenetljivo, kako lahko miti in napačne predstave še vedno vztrajajo, zlasti ko gre za tako pomembne teme, kot je spolno zdravje. Kondomi, ena od najbolj razširjenih metod kontracepcije in zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami, niso imuni na te napačne predstave.

Veliko ljudi ima o kondomih prepričanja, ki niso le napačna, temveč lahko ogrozijo tudi njihovo zdravje, od njihove učinkovitosti do uporabe. Naj pokažemo vsaj 3 različne primere, kam lahko peljejo napačna prepričanja:

 1. Kondomi in preprečevanje spolno prenosljivih okužb. Če se kondomi uporabljajo pravilno, kar vključuje pravilno odpiranje in nameščanje kondoma ter ustrezno lubrikacijo, lahko v 98 % primerov učinkovito preprečijo in zmanjšajo tveganje za spolno prenosljive okužbe, HPV in nosečnost. Vendar je treba upoštevati, da ima od 50 do 80 % spolno prenosljivih okužb NIČ simptomov. Torej tudi če partner izjavi, da nima simptomov ali da ne kaže nobenih simptomov, to še ne pomeni, da nima spolno prenosljive okužbe.
 2. Dvojna uporaba kondoma. Pogosto zmotno prepričanje je, da uporaba dveh kondomov zagotavlja boljšo zaščito. V resnici lahko uporaba dveh kondomov zaradi večjega drgnjenja in nepravilnega prileganja poveča tveganje za zlom.
 3. Alergije na lateks in uporaba kondomov. Čeprav nekateri menijo, da alergija na lateks pomeni, da ne morejo uporabljati kondomov, obstaja veliko kondomov iz materialov, kot sta poliuretan ali poliizopren, ki zagotavljajo enako učinkovitost preprečevanja nosečnosti in spolno prenosljivih okužb kot lateks. Vendar pa se je treba zavedati nekaterih naravnih kondomov, kot so kondomi iz jagnječje kože, ki se jim je treba izogibati, saj ne zagotavljajo preprečevanja spolno prenosljivih okužb in okužbe z virusom HIV.

Namen tega članka je ovreči nekatere najpogostejše mite in jih razjasniti. Želimo vas opolnomočiti, in informirati na pravilen način:

 1. Pomembnost pravilnih informacij. Napačne informacije lahko privedejo do neželenih posledic, kot so spolno prenosljive bolezni ali nenačrtovana nosečnost. Ključnega pomena je, da se pri informacijah o spolnem zdravju zanašamo na točne vire.
 2. Učinkovitost kondomov. Ob pravilni in dosledni uporabi so kondomi ena najučinkovitejših metod za preprečevanje spolno prenosljivih okužb in neželenih nosečnosti (Lahko se ponavljamo kot papiga – ne, niso 100% zanesljivi, so pa izjemno blizu temu.)
 3. Raznolikost in možnosti. Kondomi so na voljo v različnih velikostih, materialih in slogih, ki ustrezajo različnim potrebam in željam. Bistveno je, da najdete pravo prileganje in vrsto za največje udobje in zaščito.
 4. Ključna je pravilna uporaba. Številne težave, kot sta zlom ali zmanjšana učinkovitost, nastanejo zaradi nepravilne uporabe. Naučiti se pravilnega načina uporabe in shranjevanja kondomov je ključnega pomena.
 5. Kondomi in spolno prenosljive okužbe: Čeprav kondomi znatno zmanjšajo tveganje za večino spolno prenosljivih okužb, ne zagotavljajo 100-odstotne zaščite pred vsemi. Bistveni sestavini spolnega zdravja sta tudi redno testiranje na spolno prenosljive okužbe in komunikacija s partnerji.
 6. Dvojna zaščita: (Ne, dvojna zaščita ne pomeni nositi 2 kondoma hkrati – to odsvetujemo!) Kondomi se lahko uporabljajo skupaj z drugimi metodami nadzora rojstev za dodatno zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in nosečnostjo.
 7. Deljena odgovornost. Oba partnerja morata prevzeti odgovornost za zagotavljanje uporabe kondomov med spolnimi aktivnostmi. Gre za vzajemno skrb za zdravje in dobro počutje obeh posameznikov.
 8. Izogibanje domnevam. Domneve o partnerjevem statusu spolno prenosljivih okužb ali verjetje v mite lahko vodijo v tvegano vedenje. Vedno je bolje biti varen in odprto komunicirati s partnerji.
 9. Dostopnost. Kondomi so široko dostopni, pogosto brezplačni ali po nizki ceni v zdravstvenih ambulantah, zato so za mnoge dostopna možnost.
 10. Nenehno izobraževanje. Tako kot pri vseh vidikih zdravja se je treba o spolnem zdravju in zaščiti še naprej izobraževati. Pojavijo se lahko nove raziskave, izdelki in smernice, zato je ključnega pomena, da ostajate obveščeni.

Vzemite si čas in preberite kar 49 mitov in zmot!

 1. Kondomi zmanjšujejo užitek. Mnogi menijo, da kondomi zmanjšujejo občutljivost in užitek med spolnim odnosom. V resnici obstajajo različne vrste kondomov, ki so zasnovani tako, da povečajo občutljivost obeh partnerjev.
 2. Dva kondoma sta boljša od enega. Podvajanje kondomov (nošenje dveh hkrati) lahko dejansko poveča tveganje za zlom zaradi trenja.
 3. Kondomi se vedno zlomijo. Ob pravilni uporabi so kondomi zelo zanesljivi. Poškodbe so običajno posledica nepravilne uporabe ali nepravilnega shranjevanja.
 4. Kondome morajo nositi samo moški. Oba partnerja lahko prevzameta odgovornost za kontracepcijo in zaščito. Na voljo so tudi ženski kondomi.
 5. Kondomi so namenjeni le heteroseksualnim parom. Kondomi so za zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami nujni za vsakega spolno aktivnega posameznika, ne glede na njegovo spolno usmerjenost.
 6. Vsi kondomi so enake velikosti. Kondomi so na voljo v različnih velikostih, zato je za največjo učinkovitost in udobje ključnega pomena, da poiščete pravo velikost.
 7. Kondomi po dolgem času potečejo. Kot vsak izdelek imajo tudi kondomi rok trajanja. Uporaba kondomov s pretečenim rokom uporabe lahko zmanjša njihovo učinkovitost.
 8. Lubrikanti na osnovi olja so v redu s kondomi iz lateksa. Lubrikanti na osnovi olja lahko razgradijo material iz lateksa, zaradi česar je ta bolj dovzeten za poškodbe.
 9. Kondomi ščitijo pred vsemi spolno prenosljivimi boleznimi. Čeprav kondomi znatno zmanjšajo tveganje za večino spolno prenosljivih bolezni, ne zagotavljajo 100-odstotne zaščite pred vsemi. Nekatere okužbe se lahko prenašajo s stikom s kožo na kožo.
 10. Za oralni seks ne potrebujete kondoma. Spolno prenosljive okužbe se lahko prenašajo z oralnim seksom. Z uporabo zaščite lahko to tveganje zmanjšate.
Niso vsi kondomi isti. Lelo Hex kondomi so oblikovani tako, da vam nudijo ultimativno udobje in zaščito pred neželeno nosečnostjo ter spolno prenosljivimi boleznimi. Ko jih boste prvič preizkusili, boste vedeli, zakaj so najboljši. Poskusite naše LELO HEX™ original kondome iz naravnega lateksa.
 1. Če uporabljaš kontracepcijo, ne potrebuješ kondoma. Kontracepcijske metode, kot so tabletke, sicer preprečujejo nosečnost, vendar ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.
 2. Kondomi so samo za mlade. Posamezniki vseh starosti, ki so spolno aktivni, bi morali razmisliti o uporabi kondomov, razen če so v monogamnem razmerju, kjer sta bila oba partnerja testirana.
 3. Ne morete zanositi, če ga moški izvleče. Metoda “izvlečenja” ni zanesljiva. Pred izlivom lahko vsebuje spermije in vedno obstaja tveganje zanositve.
 4. Kondomi so neudobni. Z različnimi materiali in velikostmi, ki so na voljo, lahko večina posameznikov najde udobno prileganje.
 5. Kondome lahko uporabite večkrat. Kondomi so zasnovani za enkratno uporabo. Ponovna uporaba kondoma močno zmanjša njegovo učinkovitost.
 6. Kondomi so potrebni le pri vaginalnem spolnem odnosu. Kondome je treba uporabljati tudi pri analnem in oralnem spolnem odnosu, da se zaščitimo pred spolno prenosljivimi boleznimi.
 7. Kondomov ne morete uporabljati z drugimi oblikami kontracepcije. Uporaba kondomov v povezavi z drugimi metodami kontracepcije je popolnoma varna in pogosto priporočljiva za dodatno zaščito.
 8. Kondomi povzročajo erektilno disfunkcijo. Nekateri menijo, da lahko kondomi povzročijo težave z erekcijo. V resnici je lahko vzrok tesnoba ali prekinitev nadeljevanja kondoma, ne pa kondom sam.
 9. Alergije na lateks pomenijo ne-uporabo kondomov. Če je nekdo alergičen na lateks, so na voljo nadomestni kondomi brez lateksa, kot so poliuretanski ali poliizoprenski kondomi.
 10. Kondomi so samo za ljudi, ki imajo več partnerjev. Tudi posamezniki v monogamnih zvezah uporabljajo kondome, da bi preprečili neželeno nosečnost ali če niso bili testirani za spolno prenosljive okužbe.
Kondomi in miti
Pazite, da pravilno odstranite kondom in ne pozabite, da je na koncu dneva to “plastični odpadek”, ki sodi v primeren zabojnik. 🙂
 1. Kondome lahko shranjujete kjerkoli. Shranjevanje kondomov na vročih mestih (na primer v avtomobilu) ali na mestih, kjer se lahko obrabijo (na primer v denarnici), lahko zmanjša njihovo učinkovitost.
 2. Kondomi so pretesni. Pogosto gre za problem neustrezne velikosti. Na voljo so večje velikosti za tiste, ki se jim zdijo standardni kondomi preveč utesnjujoči.
 3. S kondomom ne čutite ničesar. Na voljo so ultra tanki kondomi, zasnovani tako, da omogočajo več občutka, hkrati pa še vedno zagotavljajo zaščito.
 4. Kondomi so namenjeni le ljudem, ki ne morejo uporabljati drugega načina nadzora rojstev. Mnogi se za kondome odločajo, ker zagotavljajo zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in preprečujejo nosečnost.
 5. Za zaščito mora skrbeti le sprejemajoči partner. Zaščita koristi obema partnerjema. Spolno prenosljive okužbe se lahko prenesejo na oba partnerja, ne glede na njuno vlogo pri spolnem odnosu.
 6. Če se ne prilega, ga je treba le še bolj raztegniti. Če kondom preveč raztegnete, je lahko bolj dovzeten za pretrganje. Bolje je, da poiščete pravo velikost.
 7. Kondomi z okusom so samo za zabavo. Kondomi z okusom so namenjeni oralnemu seksu za preprečevanje prenosa spolno prenosljivih okužb.
 8. S vsakim kondomom lahko uporabite poljubno lubrikant. Nekateri lubrikanti lahko razgradijo določene materiale kondomov. Bistveno je, da s kondomi iz lateksa uporabljate lubrikante na vodni ali silikonski osnovi.
 9. Kondomi zmanjšujejo intimnost. Zaščita lahko poveča udobje in zaupanje med partnerjema, kar lahko poveča intimnost.
 10. Če ste prešli v menopavzo, ne potrebujete kondoma. Čeprav nosečnost morda ni zaskrbljujoča, pa prenos spolno prenosljivih bolezni še vedno ostaja.
Za vsakega se najde svoj kondom
Za “vsakega” se najde svoj kondom. 🙂
 1. Kondomi so samo za “priložnostna” razmerja. Ljudje v vseh vrstah razmerij uporabljajo kondome iz različnih razlogov, vključno s preprečevanjem spolno prenosljivih okužb in kot rezervno metodo nadzora rojstev.
 2. Potrebo po kondomu lahko določite na podlagi tega, kako je nekdo videti. Spolno prenosljive okužbe se ne kažejo vedno s simptomi. O statusu spolno prenosljivih okužb pri nekom ne morete soditi na podlagi njegovega videza.
 3. Vsi kondomi imajo enako teksturo. Obstajajo različne oblike kondomov, vključno z rebrastimi, s čepki in gladkimi, ki ustrezajo različnim željam.
 4. “Naravni” kondomi ali kondomi iz jagnjetine ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami. Čeprav lahko preprečijo nosečnost, imajo kondomi iz jagnjetine pore, skozi katere lahko prehajajo majhni virusi, kot je HIV.
 5. Kondomi so samo za “enkratne” partnerje. Tudi pari v dolgotrajnih razmerjih uporabljajo kondome iz različnih razlogov, vključno s preprečevanjem spolno prenosljivih okužb, zlasti če ima eden od partnerjev spolno prenosljivo okužbo.
 6. Ne potrebujete kondoma, če seksate le občasno. Pogostost spolnih aktivnosti ne izničuje potrebe po zaščiti. Vsako spolno dejanje brez zaščite prinaša tveganja.
 7. Kondomi so namenjeni le mladim odraslim. Ljudje vseh starosti, tudi starejši, uporabljajo kondome, če so spolno aktivni in jim grozi nevarnost spolno prenosljivih okužb ali neželene nosečnosti.
 8. Kondomi so 100-odstotno varni. Čeprav so ob pravilni uporabi zelo učinkoviti, še vedno obstaja majhna verjetnost, da bodo odpovedali, zlasti če jih ne uporabljamo pravilno.
 9. Kondomov ne morete uporabljati z drugimi kontracepcijskimi sredstvi. Kondome lahko za dodatno zaščito uporabljate v povezavi z drugimi metodami kontracepcije, kot so kontracepcijske tablete ali maternični vložki.
 10. Če ženska doji, kondoma ne potrebujete. Čeprav lahko dojenje zmanjša plodnost, ni zagotovljena metoda nadzora rojstev. Za preprečevanje spolno prenosljivih okužb in neželene nosečnosti je treba še vedno uporabljati kondome.

Pustite komentar spodaj (lahko je popolnoma anonimen!) in nam povejte, kateri mit vam je bil še posebno zanimiv, ali smo morda kakšnega pozabili oz. ali imate s kakšnim prav posebno izkušnjo. 🙂

 1. Kondomi so potrebni le, dokler ženska ne dobi prve menstruacije po porodu. To ne drži. Ženska lahko zanosi pred prvo poporodno menstruacijo.
 2. Prepoznate lahko, če ima nekdo spolno prenosljivo okužbo, zato ne potrebujete vedno kondoma. Veliko spolno prenosljivih okužb je lahko asimptomatskih, kar pomeni, da ne kažejo nobenih simptomov. Na podlagi videza ali intuicije ne morete ugotoviti, ali ima nekdo spolno prenosljivo okužbo.
 3. Kondomi zmanjšujejo spontanost seksa. Z vajo lahko uporaba kondomov postane neproblematičen del intimnosti para.
 4. Kondom ni potreben, če imata oba partnerja isto spolno prenosljivo okužbo. Obstajajo lahko različni sevi iste spolno prenosljive okužbe. Možna je ponovna okužba ali okužba z drugim sevom.
 5. Kondomi se pogosto zataknejo v telesu. Ob pravilni uporabi je to redek pojav. Če zagotovite pravo velikost kondoma in preverite njegovo namestitev med spolnim odnosom, lahko to preprečite.
 6. Kondom lahko operete in ponovno uporabite. Kondomi so zasnovani za enkratno uporabo. Če jih operete in ponovno uporabite, to bistveno zmanjša njihovo učinkovitost.
 7. Kondomi so namenjeni le penetracijskemu seksu. Kondome lahko uporabljate tudi med nepenetracijskimi dejanji, da preprečite širjenje spolno prenosljivih okužb.
 8. Za hiter seks ne potrebujete kondoma. Trajanje spolnega akta ne odpravlja tveganja za spolno prenosljive okužbe ali nosečnost.
 9. Kondomi so predragi. Številne zdravstvene klinike ponujajo kondome brezplačno ali po znižani ceni. Stroški kondoma so minimalni v primerjavi z morebitnimi zdravstvenimi stroški zaradi spolno prenosljivih okužb ali nenačrtovane nosečnosti.

Pomena natančnih informacij o kondomih ni mogoče preceniti. Napačne predstave in miti lahko povzročijo hude posledice, od spolno prenosljivih okužb do nenačrtovane nosečnosti. Kondomi so ob pravilni uporabi ena najučinkovitejših ovir za preprečevanje teh tveganj.

Njihova raznolikost zagotavlja, da lahko vsakdo najde ustrezen model, kar poudarja pomen pravilne uporabe. Čeprav imajo kondomi ključno vlogo pri zmanjševanju tveganj za spolno prenosljive okužbe, pa niso popolna zaščita. Redno testiranje in odprt dialog s partnerji sta še vedno najpomembnejša.

Poleg tega mora biti odgovornost za uporabo kondomov skupno prizadevanje partnerjev, pri čemer je treba poudariti vzajemno spoštovanje in skrb za dobro počutje drug drugega. Predpostavke, zlasti na področju spolnega zdravja, so lahko nevarne.

Vedno je preudarno dati prednost varnosti in ohranjati odprte komunikacijske kanale. Poleg tega so kondomi zaradi svoje dostopnosti in cenovne ugodnosti za mnoge uporaben zaščitni ukrep.

Nenazadnje se področje spolnega zdravja nenehno razvija. Nenehno izobraževanje in seznanjanje z najnovejšimi raziskavami in smernicami sta ključnega pomena. Po poglobitvi v zapletene mite in napačne predstave o kondomih je jasno, da je njihova vloga pri spodbujanju spolnega zdravja nepogrešljiva.

Poudarek mora biti vedno na pravilni uporabi, odprti komunikaciji in nenehnem izobraževanju, da se zagotovita varnost in dobro počutje.


Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja