100% medicinski silikon, kaj natančno pomeni medicinski silikon in kaj naredi silikon varen

100% Medicinski silikon

Predvideni čas branja: 4 minute

Obožujete svojo menstrualno skodelico (naše so iz 100% medicinskega silikona)? Skrbite za svoje zdravje in varnost?

Ob predpostavki, da ste na obe vprašanji odgovorili z “DA” (Katera ni? :) ), si rezervirajte 2 min vašega dragocenega časa, kajti govorili bomo o nečem nadvse pomembnem, o medicinskem silikonu.

Kaj je silikon?

Silikon se že od zgodnjega komercialnega razvoja v tridesetih letih 20. stoletja vključuje v različne vidike našega vsakdana. Sestavljen iz verig silicijevih molekul s stranskimi skupinami drugih molekul, je lahko v obliki tekočine ali trdne snovi.

Ne samo, da je trpežen, silikon je tudi odporen na kopičenje bakterij, zaradi česar je idealen za stvari, kot so med drugim menstrualne skodelice in drugi intimni izdelki, kot Keglove kroglice Laselle, KegelSmart za krepitev mišic medeničnega dna, ženski vaginalni dilatatorji.

Kaj je medicinski silikon?

Silikon je vsestranski material, ki ga lahko uporabimo za milijon različnih stvari, vključno z medicinskimi vsadki. Medicinski pomeni, da je silikon preizkusil in odobril FDA (Food and Drug Administration) glede biokompatibilnosti, zato je zasnovan za varno nošenje v telesu dlje časa.

Medicinski silikon je hipoalergen, brez lateksa in ne vsebuje toksinov, poleg tega pa je neporozen in tako odporen, da bi se na njemu razraščale bakterije.

Zakaj je pomembno, da uporabljamo za telo materiale, kot je medicinski silikon?

Nekatere kategorije izdelkov (denimo hrana, otroške igrače) so močno regulirane, ko gre za to, iz česa se jih lahko izdeluje, kar je smiselno, ker običajno končajo v ustih otrok.

Številni izdelki, kot so spolne igrače nižjega cenovnega razreda, ki se prodajajo kot „novosti“, so izdelani iz plastike, ki je bila zmehčana s ftalati, in lahko škodljivo vplivajo na reproduktivni proces ter so povezani s povečanim številom prirojenih napak in poškodb spermijev.

Ne samo to, izdelki, ki uporabljajo ftalate (in druge sumljive kemikalije), so lahko porozni in jih je zato težko učinkovito očistiti.

Ftalati so družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala ali kot snovi, dodane polimerom za izboljšanje gibljivosti.

Kako naj vem, ali je moj izdelek iz medicinskega silikona?

Obstaja nekaj glavnih načinov, da se prepričate, da je vaš novi maser ali menstrualna skodelica narejena iz medicinskega silikona.

1. Vonj

Če ste že kdaj imeli izdelek za odrasle in ste ugotovili, da ima močan vonj po plastiki / novem avtomobilu, potem obstaja možnost, da vsebuje nekaj neprijetnih kemikalij.

2. Barva

Obstaja napačno prepričanje, da izdelki, ki ob raztezanju pobelijo, vsebujejo polnilo in niso 100% iz silikona. Raztezanje VSAKEGA silikona bo v določenem trenutku postalo belo, odvisno od debeline, mešanice barvnih pigmentov ter oblike in velikosti izdelka.

Usposobljeno oko – kot ga imajo tisti v proizvodnji, ki zagotavljajo kakovost – lahko oceni kakovost silikona glede na raztezanje in vrsto bele barve, ki jo vidijo – seveda pa se mi zanašamo na natančnejše preskuse in certificirane materiale!

Ali je res, da ne smemo hraniti skupaj več izdelkov iz silikona?

Ideja, da silikonskih izdelkov ne smete hraniti skupaj, obstaja približno toliko časa, kolikor časa igrače iz neznanih materialov označujejo z nalepko “iz silikona” – predolgo.

Preprosto povedano: ne, nič ni narobe, če silikonske izdelke hranite skupaj.

Proizvajalci pogosto z nalepko “iz silikona” označujejo spolne igrače, ki so narejene iz materialov za katere ne vemo točnega porekla.

Toda…

Če niste prepričani ali je vaš izdelek v resnici narejen iz 100% medicinskega silikona (to ne pomeni, da je bil napačno označen ampak predstavlja katero od silikonskih mešanic), potem ne smete tvegati.

Hitro Googlovo iskanje “melted sex toys” bo razkrilo rezultate takšnih izdelkov.

Številni od teh izdelkov so izdelani iz kopice strupenih kemikalij, ki si jih ne želite v telesu. Lahko pa vse skupaj preskočite in se držite kakovosti, na katero lahko računate in vsebujejo certifikate o kakovosti izdelka.

Zaključek

Pri Kunapipi se zavzemamo za izboljšanje intimnega počutja, zato vsakič, ko za vas izberemo izdelek, za svetovanje in podporo vključimo strokovno pomoč na področju ženskega zdravja in wellnessa, tako da katerikoli izmed izdelkov na strani Kunapipi.si boste izbrali, bo to varna izbira.

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja