10 mitov in ginekološki pregled

ginekološki pregled
Dejstvo je, če imate vagino, bo prej ali slej prišel čas, ko boste šli do ginekologa.

Gre za popolnoma normalen, a bistven del vzdrževanja vašega zdravja! V medijih se dostikrat pojavlja prepričanje, kako je lahko ta obisk ginekologa zastrašujoča izkušnja in ravno zaradi tega, je veliko mitov o tem, kako pravzaprav ta obisk izgleda. Pred nekaj dnevi smo objavili članek z naslovom Ginekološki pregled razložen v manj kot 263 besedah, ki je doživel super odziv. Zaradi tega smo se odločili, da nadaljujemo s tematiko ginekološkega pregleda. V tem članku si lahko preberete 10 mitov o ginekološkem pregledu.

1. Ko enkrat izberem ginekologa, ga ne smem menjati.

Se pri svojem ginekologu / ginekologinji ne počutite varno, udobno, slišano in pomembno? Vas je strah zamenjati ginekologa, oz. mislite, da se to ne da? Brez skrbi.

Čisto normalno je, da prvi ginekolog, ki ste ga izbrali ni tak, kot bi si vi želeli. Če imate občutek, da se s svojim ginekologom ne morete odprto pogovoriti o težavah, skrbeh, imate občutek, da za vas nima dovolj časa ali je osoren, ga lahko kadar koli zamenjate.

To dovoljuje celo zakon, ki si ga lahko preberete tukaj. Ginekologa s katerim boste popolnoma zadovoljni si lahko izbirate in zamenjate tolikokrat, kot je to potrebno. Res je, da vzame nekaj časa, a gre za vaše zdravje, ki mora biti na prvem mestu.

2. Če bom šla po drugo ali celo tretje mnenje, se bom ginekologu zamerila.

Mislite, da se je vaš ginekolog zmotil pri diagnozi oz. vam ni dal dovolj informacij?

Če se ne počutite pomirjeno in opremljeno z zadostno količino informacij o tem, kaj lahko storite za svoje zdravje, imate vso pravico slišati tudi drugo ginekologa. Ogromno žensk ima občutek, da bo ginekolog zameril ali bil kako drugače nejevoljen, če boste dobili drugo mnenje.

Dejstvo je, da gre za vaše zdravje in z ginekologom ne sklepate prijateljstva, zato ni pomembno, kako se bo ob tem počutil in kaj si bo o vas mislil. V tujini je drugo mnenje zelo pogosta praksa, pri nas pa se šele počasi začenjamo zavedati, da je to naša pravica.

3. Ker sem zdrava, na ginekološke preglede ne rabim hoditi pogosto.

ginekološki pregled
Že leta se ni zgodilo nič posebnega, komaj kak prehlad, spolne odnose imam z enim partnerjem, zakaj bi hodila na preglede in delala gnečo v čakalnici?

Se tudi vi prepoznate v tem? Res je, da so ginekologi izjemno zasedeni, zato so tudi dolge čakalne vrste, a redni ginekološki pregled na vsaki dve leti je nujen, ne glede na zdrav življenjski slog in dobro počutje. Ginekologi ne morejo dovolj poudariti, kako pomembni so redni preventivni pregledi, s katerimi se lahko velikokrat izognete, da se stvari zakomplicirajo ali pa se opazijo takrat, ko jih niti zaznate ne.

Ne želim vas strašiti, samo spomniti, da boste bolj mirno spali, če si boste vzeli vsaki dve leti nekaj malega časa za ginekološki pregled, tudi če boste samo dobili potrditev, da je vse v redu, kot ste že sami domnevali.

4. Problemi v postelji so pogovori za prijateljico, ne za ginekologa.

Ne samo problemi, vse stvari, ki zadevajo spolnost, so med vami in vašem ginekologom.

Še posebej kadar gre za težave pri doživljanju orgazma, spremembe po porodu, v času menopavze in po njej, pomanjkanju časa za intimo itd. Vedno imate pravico govoriti o svojem spolnem življenju z ginekologom. Na žalost si ginekologi velikokrat ne morejo vzeti dovolj časa, da bi vas o vašem spolnem življenju vprašali sami. Zato pogumno spregovorite in z veseljem vam bodo prisluhnili ter brez obsojanja (tudi kadar se gre o spolni usmerjenosti) pomagali in svetovali o izzivu, s katerim se soočate.

5. Po simptomih sodeč sem na spletu prepoznala bolezen, ginekolog pa jo je ovrgel. Kaj naj naredim?

ginekološki pregled
Gotovo se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste na spletu iskali odgovor, kaj pomenijo simptomi, ki jih imate. Internet je izjemen vir informacij, a ker imamo laiki premalo podatkov in preozko sliko, se lahko napačno samo diagnosticiramo. Ginekologi imajo ogromno znanja in izkušenj in če imate pomisleke, da imate vseeno prav, oz. da je ginekolog nekaj spregledal, ga prosite za dodatno obrazlago.

Vprašajte, kaj bi bilo drugače, če bi šlo za domnevno težavo / bolezen. Po končanem pogovoru morate biti 100% pomirjeni oz. ozaveščeni o tem, kaj se dogaja. Seveda pa ne pozabite, da se lahko posvetujete še z drugim ginekologom.

6. Če imam majhno skrb, raje hitro pokličem ali postavim vprašanje po elektronski pošti.

Velikokrat se nam zgodi, da nas zanima neka malenkost, pa ne želimo “delati vrste” oz. bi radi bili samo pomirjeni, da je vse v redu in takrat najraje pokličemo ali pošljemo elektronsko sporočilo z vprašanjem.

Najverjetneje bomo na odgovor ali na linijo kar nekaj časa čakali, bo pa vseeno hitreje, kot če bi šli na ginekološki pregled. A spomnite se kako je, ko ste vi na pregledu in zvoni telefon, po možnosti se ginekologinja oglasi in se ukvarja z drugo pacientko, pa še za vas nima dovolj časa. Znanstvene raziskave so pokazale, da ginekologi spregledajo kar 4% resnih simptomov, oz. bi se lahko izognili 4% zapletom, če ne bi imeli vmesnih motenj.

Za takšne skrbi so na voljo spletni posveti in orodja, ko lahko svojega ali drugega želenega ginekologa dobite dosegljivega, ko bo imel poseben čas zato, svoje delo v ordinaciji pa bo lahko opravljal s 100% zbranostjo.

7. Če nimam nobenih simptomov, nimam spolno prenosljivih bolezni.

Veliko spolno prenosljivih bolezni nima nikakršnih simtomov, med njimi sta na primer gonoreja in HPV (humani papilomski virus), tri od štirih žensk pa nimajo nobenih simptomov tudi za klamidijo. Če ste imeli nezaščiten spolni odnos, oz. spolni odnos z ne-stalnim partnerjem, to mirno zaupajte svojemu ginekologu, da vam svetuje o testih za morebitne spolnoprenosljive bolezni.

8. Če nikoli nisem imela depresije, tudi poporodne depresije ne bom imela.

poporodna depresija
Kar ena od desetih žensk doživi poporodno depresijo, a zelo malo od teh jo prepozna, oz. se za njo ozdravi ob strokovni pomoči, ki je hkrati tudi čustvena podpora.

Navadno se poporodna depresija pojavi v prvih treh mesecih ali pa med šestim in osmim mesecem po porodu. Poporodna depresija nima nikakršne povezave z navadno (trajno depresijo), zato se lahko pojavi, tudi če je ne pričakujete, ali pa obratno, v poporodnem obdobju celo izgine. Najmanj kar lahko storite je, da se na pregledu po 6 tednih od poroda odkrito pogovorite tudi z osebnim ginekologom, da izključite možnost depresije.

9. Da me ginekolog upošteva, moram biti dovolj odločna.

Vaše zdravje je najpomembnejše in zagotovite si lahko veliko informacij iz knjig in spleta, po priporočilih prijateljic ali sodelavk, da lažje vidite kaj vam ustreza in kakšne so vaše želje.

Še posebaj kadar gre o načinu kontracepcije, načina poroda, prehrane, ipd. Bolj kot ste izobraženi, večjo kontrolo imate nad svojim zdravjem. Včasih pa je potrebno prisluhniti in se posvetovati z vašim ginekologom, saj vam gotovo želi najboljše in bo po svojih izkušnjah ravnal vam v prid. Če imate občutek, da ginekologu ne morete zaupati, oz., imate občutek, da vam ne pomaga pri odločitvi, je to lahko alarm za menjavo ginekologa.

V večini primerov pa bo ginekolog z veseljem podal najbolj primerno rešitev za vaše dobro.

10. Če imam težave, moram nujno na fizičen ginekološki pregled.

V Sloveniji je preko 890.000 žensk, starih 15 ali več let, ki potrebujejo obisk pri ginekologu.

Seveda ene več, ene manj, ampak to je realna številka. Presenečeni bi bili, da večina teh pregledov ne potrebuje biti izvedenih fizično. Splet omogoča povezavo do skoraj kateregakoli ginekologa, ki vam lahko svetuje kar od doma ali službe. Obdobja, kot so recimo po operaciji, med nosečnostjo ipd., zahtevajo večji in pogostejši nadzor, spletni posvet pa vam lahko prihrani veliko časa. To pomeni, da ni potrebe po dopustu, da bi šli na ginekološki pregled in “zapraviti” dopoldneva v čakalnici, to lahko storite kar iz službe. Se je pa prej potrebno posvetovati pri svojem ginekologu, če to v vašem primeru pride v poštev.

Zaključek

Resnično upam, da sem razblinila kak mit, ki ste ga imeli o ginekološkem pregledu. Na začetku se vam bo zdelo čudno pogovarjati z vašim ginekologom o stvareh, kot so izcedki iz vagine, o neprijetnih vonjavah ali na splošno o vaši spolnosti. Vedite, da je naloga ginekologa, da se boste počutili prijetno ob manj prijetnem.

Ena izmed večjih napak, ki jih delamo vsi (tudi jaz sem tega kriva) je ta, da večina ljudi misli, da ko se pojavijo novi simptomi, jih bo brskanje po Googlu pomirilo. A resnica je dostikrat popolnoma drugačna. Samo eden od simptomov lahko pomeni veliko različnih zdravstvenih stanj. In kar naenkrat vas začne grabiti panika.

Bodite brez skrbi. Google je včasih dober za splošne zdravstvene nasvete (sploh če jih prebirate na ustreznih spletnih straneh), vendar če želite ustrezno zdravstveno razlago, se posvetujte z ginekologom.

V kolikor ste tudi vi slišali za kak mit, bi ga rada prebrala v komentarjih. 🙂

Lep pozdrav,

Monika

O avtorju

Monika Šetinc je soustanoviteljica Kunapipija, podjetnica in mamica malemu sinu Liamu. Tako kot mnogo žensk v Sloveniji, tudi ona včasih ni skrbela za svoje fizično in psihično zdravje. Kasneje je spoznala pomen tega in sedaj želi to približati drugim ženskam preko svojih člankov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja